Mittwoch, 27. Januar 2010

Kafka pe plaja (Kafka am Strand)

Edit: Post-ul acesta l-am gasit intamplator in draft, pare a fi neterminat si chiar este. Probabil intentionam sa il continui candva si sa il public. Intre timp am mai citit vreo 3 romane de Murakami si sincer nu imi mai amintesc mai nimic...Totusi, m-am gandit sa il public in stadiul incomplet in care se gaseste.



Inca un Murakami, dupa care il declar oficial preferatul meu. In cartea asta s-a intrecut pe sine in mister, absurd si fantastic. Intriga este complicata, labirintica, o data ce ai impresia ca ai rezolvat o engima, se nasc alte 3. Firul povestirii se desfasoara pe doua planuri: "odiseea" adolescentului de 15 ani, fugit de acasa si autobotezat Kafka, ce relateaza la persoana intai, si planul lui Nakata, care in urma unui accident in copilarie, a ramas "prost", dar inzestrat cu harul de a putea comunica cu pisicile.

Neprevazuta si nu mai putin absurda e aparitia unor personaje fantastice cum ar fi Johnny Walker- omul (?) blestemat sa ucida pisici si sa le colecteze sufletele, sau colonelul Sanders care se declara a fi o entitate fara forma dar imprumuta imaginea batranului cu ochelari a brandului KFC. Ai crede ca ele sunt halucinatii sau proiectii ale imaginatiei personajelor "reale", dar povestitorul insusi vorbeste cu convingere despre ele. Granita dintre real si fantastic (care uneori parca nici nu exista) se concretizeaza undeva intr-o padure departe de civilizatie. Cheia de intrare este o "piatra de intrare" a carei mutare, logic, deschide portalul intre lumi si produce anumite anomalii in planul real, cum ar fi o ploaie cu sardine.

Absurd, detasat din poveste si in continuare un mister pentru mine, e episodul in care cioara (un alter ego al baiatului, care mereu il imbarbateaza spunandu-i ca e cel mai curajos si puternic baiat de 15 ani), ii scoate cu ura ochii lui Johnny Walker (deducem ca e chiar tatal copilului), in timp ce acesta continua sa rada in hohote.

Iubirea si erotica, desi in plan secund in acest roman, sunt si ele nelipsite.
................................................................................

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen